Megéri üzemanyagot felhalmozni?

Magyarországon az üzemanyag hatósági 480 Ft-os ára május 15-éig marad érvényben. Ha nem lenne rögzítve a vételár, a 95-ös benzin literje 576 Ft lenne, a gázolajé pedig 651 Ft.

Megéri üzemanyagot felhalmozni?

Raktározzunk-e május 15 utánra üzemanyagot?

Nem feltétlen jó ötlet, mivel viszonylag nehezen megoldható a szállítása és tárolása biztonságosan.

Ráadául -lehet, hogy meglepő, de- az üzemanyagoknak is van szavatossági ideje. Nem mellesleg, mivel rendkívül gyúlékony anyagokról van szó, veszélyes anyagnak minősülnek.

Hogyan szállítható biztonságosan az üzemanyag?

Ha valaki a járművébe tankol, az rendben van, nem tartozik a veszélyesáru-szállítás kategóriájába. Azon felül -ADR vizsga nélkül- legfeljebb 240 liter üzemanyagot szállíthat egy magánszemély, 60 literes edényekben.

Kivétel természetesen mindig van: ha az üzemanyag gyári csomagolásban van, akkor nincs probléma, mivel olyan az edényzet, ami jól záródik, ellenáll az üzemanyagnak, és védett az elektrosztatikus feltöltődés ellen - utóbbi kitételt kifejezetten 5 liter felett kell figyelembe venni.

Az edényzetet rögzíteni is kell, nehogy kiömöljön az üzemanyag, és tüzet fogjon. Minden esetben védeni kell napfénytől és melegtől, akár műanyag, akár fém kannáról van szó, hiszen hő hatására tágulhat az üzemanyag, és szétfeszítheti az edényzetet.

Hogyan tárolható házilag az üzemanyag?

Bizony, nem elég hazavinni, még tárolni is kell, méghozzá szakszerűen, ha csak nem akarunk lakástüzet.

Mindenki tudja, milyen veszélyes tud lenni a benzin - ebből adódóan társasházi lakásban maximum 10 litert szabad belőle tárolni. A gázolajnál megengedőbb a szabályzás - ebből már 30 litert is lehet otthon őrizni.

Mivel egy családi ház esetében alapvetően "csak" a saját családunk életét kockáztatjuk közvetlenül, így ott benzinből 20, gázolajból 60 liter tárolható. Tilos pincében és padláson tartani őket! Autó mellett (garázsban) csak 5 liter lehet!

Mennyit lehet a mostani áron tankolni?

A Mol kutaknál maximum 100 litert lehet egyszerre tankolni (nagynyomású kutaknál 500 litert). /Kivételt ez alól a korlátozás alól csak az üzemanyagkártyával tankolók képeznek./

A Shell 106 kútjánál az egy tankolásra jutó összeget maximalizálták 25 000 Ft-ban. További 12 Shell kútnál - amik a nemzetközi tranzitútvonalak mellett vannak - maximum 100 liter tankolható alkalmanként.

Ha az üzemanyag felhalmozása mellett dönt

Érdemes mind az autóját, mind a házát bebiztosítania arra az esetre, ha mégis felgyulladna az üzemanyag...

Frissítés dátuma: 2022.03.25.