Mikor és miért kell nyári gumira váltani a télit?

Mikor érdemes gumiabroncsot cserélni?

Egyrészt figyelni kell a napi középhőmérsékletet, másrészt a profilmélységet.

Mikor és miért kell nyári gumira váltani?

Ha napi 7 Celsius-fok alatti a középhőmérséklet, akkor még érdemes a téli gumit fenthagyni. Viszont ha profilmélysége 2,5 mm alatti, mindenképp cserére szorul. Igaz, hogy a jogszabály szerint 1,6 mm-ig jók vagyunk, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy 2,5 mm-ig lehet biztonságosan közlekedni  a maximum 5 éve használt téli gumikkal (a gyártástól számítva 10 évig lehet felszerelni). Azaz nagyjából tavasz végefelé érdemes időpontot kérni a gumistól.

Ha külföldre készülünk, mindenképp járjunk utána a helyi szabályozásnak, mert a környező országokban van, ahol dátumhoz kötik a kötelező gumiabroncscserét.

Miért szükséges a csere?

Köztudott, hogy a nyári gumi borzasztóan tud csúszni már egy enyhe fagy esetén is. A téli gumi viszont a felforrósodott aszfalton deformálódik, és szintén megnő vele a fékút, ami rendkívül balesetveszélyes.

Amin nem éri meg takarékoskodni

Sajnos a hazai autósoknak még mindig közel ötöde fittyet hány arra, hogy a gépjármű nem megfelelően tapad az úthoz, ha nem az évszaknak megfelelő gumiabroncs van felszerelve - és ez persze elég sok baleset okozója.  Így Ön hiába cserél gumiabroncsot, ha más - a rossz gumi miatt - belerohan a kocsijába. Ez ellen csak egyféleképpen lehet hatékonyan védekezni... CASCO-val. 

Frissítés dátuma: 2022.06.13.