Baleset történt - ezt kell tennie!

A balesetek nem olyan ritkák, mint hisszük

Csak a tegnapi nap folyamán 7 közúti baleset történt, és 4 gépkocsi gyulladt ki.
Nem mindegy tehát, hogy mennyire vagyunk cselekvőképesek, ha hasonló helyzetbe kerülünk... 

Baleset esetén mit kell tennie?

Mit tegyünk, ha baleset szemtanúi vagyunk?

Elsősorban saját magunkra vigyázzunk! Menjünk biztonságos távolságra a baleset helyszínétől, és csak azután tárcsázzuk a 112-es segélykérő hívószámot!

Amint diszpécsert kapunk, vázoljuk a történéseket!

  1. Milyen típusú baleset történt?
  2. Hol történt a baleset?
  3. Hány sérült van?
  4. Kigyulladt-e valami?
  5. Látunk-e még bármi veszélyeset, ami súlyosbíthatja a helyzetet?

Ha egy teherautó ütközik, felborul, kigyullad...

Ritka, de "látványos" közúti baleset, ha tehergépjármű karambolozik. Fontos megtudni, hogy vajon van-e a tehergépkocsin veszélyes rakományt jelző tábla, mert ezt is jelezni kell a diszpécsernek!

A veszélyes rakomány jelzése mindig jól látható helyen van. Szerencsés esetben le tudjuk olvasni a narancssárga téglalap alapon lévő számokat (nem mindig van rajta szám).

veszélyt jelző táblák

Ha egyéb veszélyt jelző piktogramot látunk - ún. bárcát, ami egy csúcsára állított négyzet-, annak is írjuk le szóban a színét, ábráját és számát.

Veszélyességi bárcák 1

Veszélyességi bárcák 2

Kiemelten fontos, hogy ha szivárog valami - akár az üzemanyag, akár a  veszélyes szállítmány-, azonnal távolodjunk el a lehető legmesszebb a helyszíntől, és a szivárgásról is tájékoztassuk a katasztrófavédelmet. 

Ha nincs se szivárgás, se tűz

Meg kell kezdeni az elsősegélynyújtást, ha súlyos sérülésről van szó, például erős vérzésről. Bár a szakemberek várhatóan gyorsan kiérkeznek a színhelyre, gondoljon arra, hogy ha az Ön családtagja lenne a sérült, nem tétovázna. 

Mindig azt a sérültet lássa el elsőként, akinek a legsúlyosabbnak tűnő sérülései vannak. Támpont lehet, hogy ha két sérült közül az egyik nyöszörög, a másik csendben van, akkor az utóbbit részesítse először elsősegélyben. 

Mivel belső sérülések is előfordulhatnak, amik első pillantásra nem látszódnak, ha egy mód van rá, ne mozdítsa el a sérültet, nehogy súlyosbodjon az állapota!

Ha a sérült eszméleténél van, próbálja megnyugtatni!

A megérkező segítségnek is nyújthat támogatást, főleg egy tömegszerencsétlenség esetén, amikor minden dolgos kézre szükség lehet.

Annak ellenére, hogy a KSH statisztikái szerint csökkenő tendenciát mutat a Magyarországon bekövetkezett közúti balesetek száma, nem árt az óvatosság, mivel vannak balesetek, amiket nem tudunk elkerülni mi magunk sem. Mindenképp kössön gépjárművére CASCO-t a károk mérséklésére; ha pedig külföldre indul, kössön utasbiztosítást is!

Közúti balesetek száma

Forrás: katasztrofavedelem.hu, KSH

Frissítés dátuma: 2022.03.22.