Békés éjszakák a hűvös időben: 5 módszer a biztonságos kandalló használathoz

Beköszöntött az ősz, és a vele járó szeszélyes, hideg időjárás is. Az idő előrehaladtával egyre hűvösebbek lesznek a nappalok, így lassan beköszönt a begyújtási időszak is. Minden bizonnyal Ön is begyújtott már 2021 őszén, hiszen már voltak éjszakák, amikor fagypont alá ment a hőmérséklet.

Az ilyen időben nincsen komfortosabb érzés, mint a lángokat figyelni a kandallóban, és érezni az égés lágy melegét. Azonban érdemes tisztában lenni pár biztonsági óvintézkedéssel. Ha nem figyelünk eléggé, a kellemes meleget árasztó kandallók háztüzek forrásai is lehetnek.

Ebben a cikkben olyan módszerekről olvashat, amik megóvják Önt és családját a kandalló helytelen használata miatti háztüzektől!

Ne rakjon egyszerre nagy tüzet a kandallóba!

Ugyan az intenzív, nagy lánggal égő tűz sokkal jobban néz ki a kandallóban, de ezzel együtt sokkal veszélyesebb is. Hiszen a nagy tűz könnyen károsíthatja a kémény alját - akár meg is repedezhet a fala.

Emiatt azt tanácsoljuk, hogy ne rakjon egyszerre nagy tüzet a kandallóban: helyezzen bele egyszerre kevés fát, és lehetőség szerint rakja őket minél közelebb a kandalló belsejéhez.

Ezzel megakadályozza azt, hogy az égés közben létrejövő hamu, vagy a felcsapó lángok kijöjjenek a kandallóból.

Minden tüzelési szezon előtt tisztíttassa ki a kandallót!

Egy tél alatt rengeteg kreozot tud felhalmozódni a kéményben és a kandallóban. Ez az anyag óriási veszélyeket hordoz magában, hiszen nagyon könnyen fel tud gyulladni, ezzel tűzbalesetek okozója is lehet. Ezért minden egyes tüzelési szezon előtt érdemes kitisztíttatni a kandallókat, hogy megelőzzük a háztüzet.

Készítse fel kandallóját a télre!

Tartsa be az alapvető tűzvédelmi szabályokat!

Ezek a szabályok nemcsak akkor érvényesek, ha gyertyát gyújt, hanem akkor is, ha begyújt a kandallóban. A legfontosabb intézkedések a következők:

  • ne hagyja őrizet nélkül az égő fát a kandallóban (ez azt is jelenti, hogy ne menjen el aludni, amíg el nem oltotta a tüzet)!
  • tartsa távol a kandallótól az éghető anyagokat!
  • ha tudja, hogy van valamilyen probléma a kandallóval vagy a kéménnyel, ne gyújtson tüzet!
  • ha fúj a szél, ne nyisson ablakot égő kandalló mellett!

Ne helyezzen semmit a kandalló környékére!

Fentebb már említettük, hogy ne helyezzen éghető tárgyakat a kandalló köré (például karácsonyfát, berendezési tárgyakat stb.), viszont ez igazából bármilyen tárgyra igaz. Hiszen, ha nem is fog felgyulladni, a hamu kijöhet a kandallóból, és károsíthatja az adott tárgyat.

Lehetőség szerint használjon száraz keményfát a tűzrakáshoz

Alapvetően azért szokták ezt a fafajtát javasolni, mert lassú az égése, és nagy hőkibocsátással rendelkezik. Ez nemcsak azért előnyös, mert kevesebb fát kell felhasználni egy adott hőmérséklet eléréséhez, hanem azért is, mert lassú égésénél fogva sokkal biztonságosabbá válik a begyújtás.

Lassú égésű keményfa az akác, a juhar, és a tölgy is.

Félreértés ne essék, nem kell teljesen kizárni a nedvesebb faanyagot, vagy a puhafákat; utóbbiakból gyors égésüknél fogva kiváló gyújtós lehet, viszont felhasználásukat érdemes minimalizálni.

Szeretne még több lakás tippet olvasni? Látogasson el a Biztositok.hu blog Lakberendezés rovatára, és tegye komfortosabbá otthonát. Esetleg biztosítással is védelmezné a házat? Ez esetben nézzen szét bátran lakásbiztosítási ajánlataink között, és engedje, hogy levehessünk minden kárrendezéssel kapcsolatos tehert a válláról!

Frissítés dátuma: 2021.10.21.