Biztonságos kertészkedés

Itt a tavasz és a jó idő, a járvány miatt pedig kevés lehetőségünk van a szabadidős tevékenységekre, így egyre többen választják hobbinak az egyébként is népszerű kertészkedést. 

A legtöbb biztonsági intézkedéssel szinte mindenki tisztában van, és itt is az odafigyelés a legfontosabb a sérülések elkerülése érdekében. Így összegyűjtöttünk néhány olyan információt, mely talán kevésbé ismert a kezdő kertészkedők körében. 

A megfelelő viselet 

Fontos, hogy a kertészkedés közben viselt ruhánk védelmet nyújtson legalább a kisebb sérülések - faágak, tövisek okozta karcolások és szúrások - ellen, így érdemes a testünket teljesen elfedő, vastagabb anyagból (például farmer) készült ruhákat viselni. 

A ruházat mellett a megfelelő lábbeli kiválasztása is fontos, bár egyre több kifejezetten kertész papucsot árulnak, nem ez a legjobb választás, pláne, ha nemcsak gyomlálásra, hanem fűnyírásra is készülünk. 

A legjobb megoldás a bakancs vagy a gumicsizma, előbbi előnye, hogy a vastag talpának köszönhetően nem szúródik át, így védelmet nyújt a faágak, vagy akár a földön heverő szerszámok ellen. 

Bár bizonyos mértékű nedvességgel szemben a bakancs is védelmet nyújt, eső után a sáros és pocsolyás kerthez praktikusabb egy gumicsizma. Hidegebb idő esetén pedig már számos helyen lehet kapni kifejezetten gumicsizmához készült thermo bélést. 

A kertészkedés egyik legismertebb kiegészítője a kesztyű, mely nemcsak divatos - egyre több színű és mintájú kapható -, hanem véd minket a koszolódástól, a hideg időtől, sőt bizonyos munkák esetében a kisebb sérülésektől is. Abban az esetben azonban, ha vegyi anyagokkal dolgozunk, a hagyományos kertész kesztyű helyett érdemesebb eldobható kesztyűt választani. 

Fontos megjegyezni, hogy bár jelenleg egyébként is sok helyen viselünk maszkot, ami mint tudjuk nem túl kellemes, bizonyos esetekben azonban sajnos még a kertészkedés közben sem hanyagolhatjuk, például, ha mérgező vegyszerekkel dolgozunk, melyek maszk nélkül bejutnának a légáramunkba. 

Hasonló a helyzet a védőszemüvegekkel, melyek szintén elengedhetetlenek  vegyszerhasználat mellett. 

Vigyázzunk a mérgező növényekkel 

A biztonságos kertészkedés során nemcsak arra kell figyelnünk, hogy a pillanatnyi sérüléseket elkerüljük, hanem arra is, hogy hosszú távon se történjen tragédia. Ennek pedig része az, hogy utána járunk milyen növényeket is ültetünk kertünkbe, ugyanis rengeteg olyan a kertekben gyakran előforduló növény létezik, mely ártalmas lehet az emberi vagy az állati szervezetre. 

Vegyük sorra tehát a leggyakrabban előforduló, de mérgező növényeket:

  • Piros gyűszűvirág: Egy nagyon gyönyörű virág, ám ez ne tévesszen meg senkit, a bogyói elfogyasztása ugyanis szívelégtelenséget okoz.
  • Rebarbara: Furcsán hangzik, hogy a rebarbara mérgező, ugyanis gyakran használják például sütemények hozzávalójaként. A levelei azonban nagy mennyiségben veseleállást okozhatnak. 
  • Lilakaác: Bár az emberi szervezetre nem káros, kutyák és macskák esetében hányást és hasmenést okozhat. 
  • Liliom: A lilaakáchoz hasonlóan az emberekre nézve ártalmatlan, a macskáknál azonban veseleállást okozhat. 
  • Nárcisz: A nárcisznak csupán a hagymája mérgező, hányást, hasmenést, súlyosabb esetben görcsöt, remegést vagy szívritmuszavart is okozhat. 
  • Leander: Ezzel a növénnyel kell a leginkább vigyáznunk, ugyanis már kis mennyiségben is halált okoz, gyermekek esetén akár egyetlen levél is. 
  • Tiszafa: A bogyókat kivéve az egész növény mérgező, leginkább a magja, görcsöt, bénulást és szívelégtelenséget okoz. 

Frissítés dátuma: 2021.03.05.