Egyre több tetőn csillog napelem

Az energiahatékonyság nem csak divathullám, hiszen világviszonylatban is egyre inkább az érdeklődés homlokterébe kerül a klímaváltozás - és ennek kapcsán a fosszilis energiahordozóktól való önállósodás. A környezet védelme a hétköznapokban nem feltétlen jelent nagy költséget, de ha belevágunk egy energiahatékony beruházásba, érdemes utánanézni a részleteknek.

Mivel az egyes országok kormányzatai is végre felkarolják az alternatív energiatermelési folyamatok elterjedésének elősegítését már lakossági szinten is, így már lépten-nyomon találkozni jól tájolt, még esős időben is meglepően sok energiát termelő napelemekkel hazánkban is.

A napelemet is érheti kár

Mit bír ki egy napelem rendszer?

Elvileg egy jobb minőségű napelem akár 20-25 évet is bírhat, és jól ellenáll a szélsőséges időjárási körülményeknek. Ennek ellenére azért van félnivalója a napelem tulajdonosoknak.

Akármilyen ellenálló is a napelem felülete, egy átlagosnál erőteljesebb jégeső maradandó károkat okozhat a rendszerben, ami akár harmadára is redukálhatja annak teljesítményét.

De nem csak az időjárás miatt lehet aggódni

A legszerencsésebb, ha már a telepítés előtt utánajár a tulajdonos, hogy lehet a lehető leghatékonyabban megvédenie az új napelem értékét. 

Mivel nincs fallal körülhatárolva és zárral védve, sem beriasztózva a napelem, így akár a betörők és tolvajok célpontjává is válhat - a szándékos vandalizmusról már nem is beszélve -, ami kifejeztetten az alacsonyan telepített rendszereket fenyegetheti.

Mivel sokféleképpen nem védhető a rendszer, kézenfekvő megoldás biztosítást kötni rá. Szerencsére sokszor egy már meglévő napelemes rendszerre is lehet biztosítást kötni.

Az esetek többségében a meglévő házbiztosítás kiterjesztése, vagy kiegészítő biztosítása az, amely védelmet nyújthat a napelem számára.

Érdemes utánajárni, hogy egy kiterjesztés, illetve kiegészítő, külön díjas biztosítás egészen pontosan milyen káreseményt fed le, és mire elég a biztosító által esetlegesen fizetett összeg. Nem mindegy ugyanis, hogy a biztosítás az ingatlan részeként foglalkozik a napelemmel és a napkollektorral, vagy ingóságként kezeli azt (általában az utóbbi jellemző hőszivattyú esetén is).

Mire terhedhet ki a biztosítás?

Plusz díj vállalásakor biztosíthatjuk a napkollektor és napelem rendszert más természeti csapásokra is, mint a már említett jégverés - pl. töréskár, repedéskár, hónyomás okozta meghibásodás, illetve ezek mellett az ember által okozott problémákra, mint lopás, rongálás (sajnos utóbbiakra általában csak a 3 m felett felszerelt, állandóan lakott ingatlanok esetén van lehetőség).

Mire kell figyelni a biztosítás kötésekor?

Nem is gondolná az ember, de egy viharkár esetén például egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sebességű a légmozgás.

Villámkár biztosításakor pedig arra érdemes külön figyelmet szentelni, hogy a villám indukciós hatására is kiterjedjen a biztosítás köre (méghozzá távolsági korlátozás nélkül!), ne csupán a közvetlen villámcsapásra.

Ha az esztétikum miatt esetleg pincébe rakatjuk a napelem inverterét és/vagy az akkumulátorokat, érdemes vízkár ellen is biztosítást kötni, mivel sajnos a pincékkel néha előfordul, hogy elönti őket a víz (pl. árvíz esetén; vagy ha nem elég magasan fekszik az épület, akár a szennyvíz is betörhet a pincébe).

Azért szerencsés még a kivitelezés előtt megkötni a biztosítást, mert így - ha esetleg a szállítás vagy a szerelés során történne bármi - egyértelmű, hogy ki a felelős, és a kivitelező biztosítása kell hogy állja a kárunkat.

A hozamkiesésre is gondoljon!

Amire szintén nem feltétlen gondol az ember egy új napelem rendszer esetén, az a hozamkiesés, ami akár egészen jelentős is lehet egy nyári időszakban.

Ha pl. az inverter szorul szerelésre vagy cserére, viszonylag hosszú ideig nem tud áramot termelni a drágán beszerzett napelemes rendszerünk. Ebből adódóan érdemes olyan szerződést kötni, amiben a kárpótlás idejét minimum hat hónapban határozzák meg.

Ha teljes biztonságot akar

Ha valaki mindenre gondol, akkor a légi járművek és azok rakományai által okozott károkra is felkészül, de kevésbé extrém esetre is, mint mondjuk egy elektromos tűz, vagy egy, a tetőnkre - és a napelemünkre - zuhanó fára. Utóbbinál, ha pl. egy autóval történik meg, jóval egyszerűbb eldönteni, hogy mi a teendő, mint egy napelem esetében...

Fontos

A napkollektor, napelem rendszer és hőszivattyú telepítésekor előírás is kötelezhet minket külön biztosítás kötésére, amennyiben a kiépítést állami támogatásból, vagy hitelből fizettük. 

Frissítés dátuma: 2021.11.08.