Így előzze meg a vadgázolást!

Az őszi időszakban rengeteg gázolásos eset van. Szerencsére a legtöbb esetben egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj.

Lassítson le, amennyire csak lehet!

A legkönnyebben úgy lehet elkerülni a vadkárt, ha olyan lassan vezet az autós, hogy meg tudjon állni egy kiugró állat esetén. Természetesen mindig lesz olyan, amikor a vad olyan közelről ugrik ki, hogy akkor sem lehet elkerülni a balesetet, ha az autós csak 30 km/h-val megy, de az esetek többségében segít a lassú vezetési tempó.

Előzze meg a vadgázolást!

Ha van rá lehetősége, éjszaka már ne vezessen erdő melletti útszakaszon!

A vadgázolásos esetek túlnyomó többsége olyan utakon történik, ahol az erdőből az útra tudnak ugrani az állatok. Sötétedés után sokkal nagyobb az esély arra, hogy ezeken az utakon az autós nem vesz észre időben egy átkelő állatot az úton. Ezért a kései órákban már ajánlott kerülni az erdő melletti autóutakat, különösen kora ősszel és tavasszal, hiszen ezekben az időszakokban a legaktívabbak az állatok.

Mindig kapcsolja be a világítást az autón!

Magától értetődő, hogy éjszaka az autós világítást kapcsol, hiszen nélküle közel életveszélyes a vezetés ebben a napszakban. Viszont arra felhívjuk a figyelmet, hogy rendszeresen ellenőriztesse a lámpákat. Már a kisebb meghibásodásokat is célszerű egyből megjavíttatni: nem szerencsés abba a szituációba kerülni, hogy pont vezetés közben lesz súlyosabb a világítás állapota, és emiatt nem tudjuk használni a lámpát.

Ha lát egy őzt átmenni az úton, türelmesen várjon, hogy a többi is átmenjen!

Általában, ha egy őz vonul, nem egyedül teszi: vele tartanak a gidái is. Tehát nem elég, ha csak egy őzet engedünk el az úton -  meg kell várnunk, amíg az egész csapat láthatóvá válik, és csak ezután kezdhetjük el őket kikerülni.

Ha egy vadállatot lát az út szélén, villogtassa a lámpáját!

Vannak olyan helyzetek, amelyekben még nem lépett ki az állat az útra, csak az út szélén várakozik a megfelelő pillanatra. Ahhoz, hogy ne ugorjon ki közvetlenül az autó elé, biztosítani kell azt, hogy beljebb húzódjon az út széléről.

Ezt könnyedén meg lehet tenni a lámpák villogtatásával. Így elijeszthető az állat az út széléről, és a többi autót is figyelmeztetjük a potenciális veszélyre.

Tartsa a megfelelő távolságot az előtte lévő autótól!

A vadgázolással kapcsolatban nemcsak az az egyetlen veszélyforrás, hogy elgázoljuk a vadat, hanem az is, hogy a környezetünkben egy kocsi balesetezik, aminek következtében a mi autónk is sérül.

Tehát nagyon fontos, hogy tartsuk a megfelelő távolságot az előttünk lévő autótól - más esetben ha hirtelen lefékez előttünk, megfelelő hely hiányában nem biztos, hogy időben meg fogunk tudni állni.

Próbáljon higgadt maradni!

Van, amikor elkerülhetetlen a vadgázolás. Ilyenkor a legcélszerűbb dolog az, ha az autós azon van, hogy ne váljon a helyzet még rosszabbá. Mert bizony, egy vadgázolás esetén akár a többi kocsiban is kárt lehet tenni, ha nem figyel az autós. Ezért maradjon a lehető leghiggadtabb, és próbálja az irányítása alatt tartani autóját.

Vegye le a válláról a vadgázolás okozta kár költségeit CASCO biztosítás segítségével!

Ha van olyan CASCO biztosítása a gázolónak, ami lefedi a vadgázolást is, emellett vadveszélyt jelző tábla érvényessége alatt lévő útszakaszon történt a baleset, akkor a biztosító általában fizet. Nemcsak az autó javíttatásának a költségeit állja, hanem az elgázolt vad eszmei értékét is megfizeti a vadásztársaságnak.

Váltson CASCO biztosítást a Biztositok.hu oldalán - kösse meg a legelőnyösebb biztosítást!

Bővíteni szeretné ismereteit a vezetéssel kapcsolatban? Akkor nézzen körül az „Autós tippek” kategóriában, ahol további hasznos cikkeket találhat az autó vezetés témakörében!

Frissítés dátuma: 2021.11.05.