Alternatív utazási tippek

Egyelőre sajnos még nem tudjuk mikor utazhatunk legközelebb, de ha eljön ez a pillanat, fogjuk a bőröndünket és meg se állunk. Azonban ahogy minden úgy az utazás is átalakul, így mutatunk néhány alternatív utazási tippet, melyek közül legalább egyet te is próbálj ki.

Couchsurfing

A Couchsurfing egy közösségi oldal köré szerveződött szálláshely - jobban mondva fekhely - megosztó alkalmazás, lényegében a világjárók egyfajta baráti köre. 

Az alkalmazás lényege, hogy az utazók számára ingyenesen biztosítunk egy ágyat, vagy kanapét - innen kapta a couchsurfing nevet - az otthonunkban, amikor pedig mi szeretnénk egy másik városba vagy országba utazni mi is igénybe vehetjük a szolgáltatást. 

Fontos azonban, hogy a szolgáltatás nem csere alapon működik, tehát attól, hogy mi igénybe vesszük a Couchsurfinget, még nem kötelező valaki más számára felajánlanunk a kanapénkat. Abban az esetben azonban, ha van erre lehetőségünk érdemes megtennünk, hiszen ez az elv működteti a közösséget. 

Amellett, hogy ezzel a lehetőséggel rengeteg pénzt spórolhatunk, azért is remek megoldás, mert így nem csupán turista szemmel ismerhetjük meg az adott országot, hiszen a legtöbb Coachsurfingelő a szállás mellett hasznos ötletekkel is ellát, sőt akár az idegenvezetőd is lehet. 

A Coachsurfingelés hazánkban is egyre népszerűbb, számos blogot találni a témában, ahol az emberek megosztják az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat. 

Miért lesz népszerű a járvány után? Ha vége a bezártságnak és a social distance-nek, akkor nem vágyunk majd másra, mint hogy új embereket ismerjünk meg és utazzunk, erre pedig a legjobb megoldás a couchsurfing. 

Staycation 

A kifejezés a stay (maradni) és vacation (vakáció) kifejezésből származik, a staycation tehát annyit tesz mint, otthoni nyaralás, úgy nyaralunk, hogy nem megyünk sehová. 

Hogy mit is jelent ez pontosan?  A saját településünket fogjuk felfedezni úgy, mintha turisták lennénk. Ellátogatunk a helyi étteremekbe, cukrászdákban, múzeumokba, arborétumokba. 

Miért lesz népszerű a járvány után? Bizonyos szinten már a járvány alatt is kipróbálhatjuk a staycationt, hiszen például az arborétumok most is nyitva lehetnek, igazán azonban csak a feloldások után tudjuk kiélvezni. Bármikor is kerüljön azonban sor az enyhítésekre, biztosra vehetjük, hogy elsőként a hazai turizmus fog fellendülni. 

Microcation 

A staycationhöz hasonló alternatív utazás, itt azonban nem feltétlen a saját településünkön turistáskodtunk, hanem messzebb merészkedünk, de csak néhány napra - legideálisabb egy hosszú hétvége. 

Ez a típusú nyaralás inkább az aktív pihenésről szól, hiszen 2-3 nap alatt nem lesz időnk a pihenésre és a semmittevésre, cserébe azonban egy pillanatig sem fogunk unatkozni. 

Miért lesz népszerű a járvány után? A staycationhöz hasonlóan leginkább amiatt lesz népszerű, mert a belföldi turizmus fellendülését segíti, valamint sokkal olcsóbb, mint egy hosszabb külföldi út, mégis hasonlóan intenzív élményekkel gazdagodhatunk. 

Glamping 

A glamping kifejezés a glamour és camping szavakból származik, jelentése egyfajta luxus kemping. 

Lényege, hogy a kempingezés szabadsága és az ötcsillagos szállodák nyújtotta kényelem keveredik egymással. 

Miért lesz népszerű a járvány után? Miután végre kiszabadulunk a járvány fogságából nem vágyunk semmi másra csak a szabadságra, és arra, hogy minél messzebb kerüljünk a négyfaltól és a bezártságtól, így sokak számára lesz népszerű alternatíva a kempingezés. Ennek ellenére azonban nem mindenkihez illik a nomád életstílus, így számukra jelent megoldást a glamping. 

Wwoofolás

A wwoofolás kifejezés onnan ered, hogy a WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farm) a világ különböző pontjain nyújt arra lehetőséget, hogy organikus farmokon dolgozva bejárhassuk a világot.

A kezdeményezés lényege, hogy  az önkéntesek a farmokon dolgoznak, cserébe szállást és élelmet kapnak, a szabadidejükben pedig felfedezhetik az adott ország csodáit. 

Miért lesz népszerű a járvány után? Egyrészt már előtte is nagy népszerűségnek örvendett, a több mint egy éves bezártság után azonban ki ne szeretné felfedezi a világot, miközben a természetben lehet, új embereket ismerhet meg és még a helyi termelőket is segíti?

Egyéb alternatív utazásokért olvassa el alábbi cikkeinket:

Frissítés dátuma: 2021.03.17.