Biztonságos állattartás a lakásban

Napjainkban egyre többen tartják kisállatukat a lakásban, ezzel a témával kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. Egy azonban biztos, ha így dönt, érdemes előtte alaposan felkészülni. 

Nem minden állatnak ideális

Az első és legfontosabb döntés, melyet meg kell hoznunk a biztonságos otthoni állattartás érdekében, az maga a kedvencünk kiválasztása. Természetesen vannak olyan állatok, melyekről egyértelműen tudjuk, hogy ideális-e számukra, ha a lakásban tartjuk. 

A kisebb rágcsálók (például hörcsög, tengerimalac), bizonyos hüllők (gekkó, kaméleon), és egyes madarak (leggyakrabban papagáj), egyértelműen tarthatók a lakásunkban is. A legnépszerűbbek azonban még mindig a kutyák és a macskák, közülük azonban korántsem mindegy, hogy milyen fajtát választunk. 

A macskák közül a tonkinéz, a ragdoll, a szibériai macska és a bombay a legideálisabb arra, hogy az otthonunkban tartsuk őket. 

Amennyiben azonban inkább egy kutyát választana társnak, a következő fajtákat érdemes lakásban tartani:

  • yorkshire terrier 
  • chihuahua
  • boston terrier
  • spániel
  • francia bulldog
  • tacskó
  • mopsz
  • beagle

A megfelelő fajta kiválasztása a lakásunk állapotának, és még inkább a kedvencünk biztonságának érdekében is szükséges. 

Legyen számára biztonságos az otthonunk 

A macskák és a kutyák esetében arra is figyelnünk kell, hogy az otthonunk biztonságos legyen a számára, ők ugyanis nem maradnak egy helyben, sőt folyamatos felfedező útra indulnak otthonunkban. 

Mivel a kedvenceink viszonylag sok időt töltenek egyedül, míg mi a munkában vagyunk, így figyelni kell arra, hogy a ház biztonságos legyen számukra. 

Első sorban fontos, hogy elzárjuk tőle az olyan anyagokat, melyek károsak lehetnek számára, ilyenek például a különféle tisztítószerek. A törékeny és értékes dolgokat érdemes olyan magas helyre tenni, ahol a kedvencünk nem fér hozzá, macskák esetében érdemes ezeket akár elzárni is. 

Egy másik veszélyes terület a különféle kábelek, melyeket könnyedén szétrághatnak, ami akár az életükbe is kerülhet. Az egyik legjobb megoldás erre is az, hogy a vezetékeket úgy helyezzük el, hogy az állatok ne férjenek hozzá, de ha ez nem kivitelezhető, akkor a kábeleket tekerjük körbe több rétegben erős ragasztószalaggal, így nem fogják tudni átharapni. 

Amennyiben az otthonunkban vannak olyan helyiségek, melyek veszélyeket rejtegetnek állataink számára, vagy esetleg éppen a kedvenceink tennének kárt az ott fellelhető dolgokban, érdemes a kisgyermekeknél is használatos babarácsot beszerezni, mellyel kijelölhetjük számukra a biztonságos közeget. 

Frissítés dátuma: 2021.04.20.