Biztonságos nagytakarítás

Itt a tavasz, és ezzel a húsvét előtti nagytakarítás is, melyet sokan a hosszú hétvégére időzítenek. Azonban ilyenkor se feledkezzünk meg a biztonságról, legfőképp ami a tisztítószereket illeti. 

Alapvető biztonság

Elsőre úgy tűnhet, hogy a tavaszi nagytakarítás nem rejteget magában különösebb veszélyeket, ennek ellenére azonban érdemes odafigyelnünk. 

Az olyan alapvető dolgok talán mindenki számára ismertek, mint hogy a magas polcok és szekrények takarítása, vagy az ablak pucolása közben csak megbízható, stabil állványt vagy létrát használjunk, még jobb, ha ilyenkor nem vagyunk egyedül. 

Az egyik legalattomosabb veszélyforrás azonban a tisztítószer, hiszen ezeket nap mint nap használjuk, anélkül, hogy bele gondolnánk milyen veszélyeket rejtegethetnek számunka. 

A tisztítószerek veszélyei 

A tisztítószerekkel kapcsolatos alapszabály, hogy mindig figyelmesen olvassuk el a címkét, éppen emiatt soha ne dobjuk ki a csomagolást, amíg még használjuk az adott terméket. Ez különösen fontos az olyan erős szerek esetében, mint a hipó, a vízkőoldó, a penészirtó vagy a hideg zsíroldó. 

Elengedhetetlen tehát, hogy az előírásoknak megfelelően alkalmazzuk őket, például, ha az szerepel a címkén, hogy kizárólag gumikesztyűben használjuk, akkor ez nem csak ajánlatos, hanem kötelező. 

A vegyszerek használata során azonban nemcsak a magunk védelmére kell figyelni, hanem a gyerekekére és a háziállatokra is. Abban az esetben tehát, ha van kisgyermekünk, vagy a házi kedvencünket a lakásban tartjuk, kiemelten figyeljünk arra, hogy a tisztítószereket minden használat után gondosan elzárjuk. 

Egy kevésbé ismert tény, hogy a klórtartalmú tisztítószerek (hipó, egyes penészirtók) és a savas tisztítószerek (vízkőoldó, ecet) egyidejű használata klórgázt eredményez, ami szem- és bőrirritációt okozhat, nagy mennyiségben pedig akár nehézlégzéshez, mellkasfájdalomhoz és a bőr hólyagosodásához is vezethet. 

Alternatív tisztítószerek 

A legtöbb tisztítószer azonban sajnos önmagában is hasonló tüneteket okozhat, így amennyiben megtehetjük érdemes valamilyen  természetes - de legalábbis kevésbé ártalmas - alternatívát választani. 

  • Hipó: A hipó az egyik leggyakrabban használt tisztítószer, azonban az egyik legveszélyesebb is. Szem-, száj- és bőrirritációt, valamint légzési problémát okozhat. Helyettesíthető citromlével vagy hidrogén-peroxiddal. 
  • Ammónia: Az ammónia gyakori összetevője az üveg és tükör tisztításhoz készült tisztítószereknek. Azonban gyakran okoz asztmás tüneteket. Helyettesíthető ecetes vízzel. 
  • Etanol: Leggyakrabban padló és csempe tisztításhoz használják, de nagyobb mennyiségben légzőszervi megbetegedéseket okozhat. Az ammóniához hasonlóan ecetes vízzel helyettesíthető. 
  • Illatosító: Amennyiben kipróbáljuk az alternatív megoldásokat, melyek gyakran nem túl kellemes illatúak - például az ecet -, valószínűleg szükségünk lesz illatósítókra. A mesterséges változatok helyett azonban válasszunk illóolajokat vagy friss vágott virágot. 

Frissítés dátuma: 2021.04.20.