Tippek a gyerekbiztos otthon kialakításához

Alapvető intézkedések

Napjainkban már számos bababiztos védelmi eszköz kapható, de mielőtt rohannánk beszerezni ezeket, érdemes néhány apró lépést még otthon megtenni. 

Első lépésként ellenőrizze a falakat, egyrészt fontos, hogy megfelelő állapotban legyenek, hiszen a leomló vakolat könnyen a gyerekek szemébe potyoghat, vagy a földre lehullva megtalálják azokat, és a szájukba veszik. Másrészt azt is vegye szemügyre, hogy a bútorok és polcok megfelelően legyenek a falhoz rögzítve, valamint a kiálló szögekre is figyeljen oda. 

Emellett fontos, hogy minden olyan dolgot, mely a kicsikre nézve veszélyes vagy ártalmas lehet zárja el, vagy helyezze olyan magasra, hogy ne érjék el azokat:

  • Különféle vezetékek, kábelek,
  • gyógyszerek,
  • tisztítószerek
  • éles tárgyak,
  • elemek,
  • udvaron vagy garázsban szerszámok, 
  • növényvédő szerek.

A leghasznosabb eszközök

Az egyik leggyakoribb baleset, hogy a kicsik beverik a fejüket a szekrények vagy asztalok sarkában, és ez sajnos egy pillanat alatt megtörténhet, még akkor is, ha a szülők rendkívüli módon odafigyelnek, ezen balesetek elkerülésének érdekében ezekre érdemes sarokvédőket felszerelni. 

Amikor a gyerekek elérik az 1-2 éves kort, és egész nap rohangálnak, és az egyik kedvenc elfoglaltsága az ajtók nyitogatása, sőt csapkodása, akkor itt az ideje az ajtókra csapódásgátlókat szerelni. Ez egy részt megakadályozza, hogy az ajtó becsapódás zajjal járjon, más részt a kicsik ujját is megvédi a sérüléstől. 

Tegye biztonságossá otthonát gyermeke számára is!

A nyílászárók terén nem csupán az ajtókra, hanem az ablakokra is érdemes figyelmet fordítani, a gyermek biztonsága szempontjából ehhez ablaknyílás rögzítőket érdemes beszerezni. Ennek lényege, hogy a nyitott ablakot rögzíteni tudjuk egy bizonyos szögben, így azt a gyermek nem tudja elmozdítani. 

Az egyik legfontosabb a konnektor biztonságossá tétele, ehhez alkalmazhatunk különféle fedeleket vagy bedugós változatokat is. Végezetül érdemes úgynevezett babarácsokat is beszerezni, ezek azt a célt szolgálják, hogy a ház bizonyos részeit el tudjuk szeparálni a jövevény kíváncsi szemei (és lábai) elől. 

A friss levegőn is biztonságosan 

Ha az otthonunk belső tereit már biztonságosság tettük, akkor érdemes figyelmet fordítani az udvarra is, lakások esetében pedig az erkélyre. 

A kertünkben számos veszély leselkedhet egy kisgyerekre, ez azonban nem akadályozhat meg minket abban, hogy élvezzük a friss levegőn való játékot, a balesetek elkerülése érdekében ugyanis elég mindössze néhány védelmi intézkedést megtennünk. 

Az egyik fontos lépés, hogy zárjuk el az udvar azon részeit, ahova nem szeretnénk, hogy a gyermek bejusson, a másik pedig, hogy minden olyan dolgot (szerszámok, olaj, benzin stb.), mely veszélyes lehet, zárjunk el például egy műhelybe vagy garázsba, ahova a csemete nem tud bejutni. 

Utóbbit az erkélyek esetében is érdemes megtenni, a legbiztosabb azonban az, ha olyan zárat szerelünk az erkély ajtajára, melyet a gyerek biztos nem tud kinyitni és így felügyelet nélkül kijutni. 

Végezetül pedig ellenőrizzük, hogy az erkélyen található díszek és növények megfelelően vannak-e rögzítve.

Frissítés dátuma: 2021.10.15.