Így védd a környezeted az üdülés alatt is!

Üdülés idején hajlamosak vagyunk megfeledkezni a hétköznapi szokásainkról: egészséges táplálkozás, odafigyelés a pénzügyekre és a környezet védelmére. 

Azonban míg az előző kettőt a későbbiekben lehet orvosolni, addig az utóbbit nem, így erre a nyaralás alatt is érdemes odafigyelni, ennek érdekében mutatunk néhány tippet, mellyel nem csak Ön pihenheti ki magát a nyaralás alatt, hanem a bolygónk is. 

Úticél és közlekedési eszköz

Számos mindennapi tevékenységünk során pusztíthatjuk, vagy éppen védhetjük meg a bolygónkat, az egyik legfontosabb azonban a közlekedési eszközünk megválasztása. A leginkább környezetbarát megoldás, ha gyalog vagy biciklivel közlekedünk, míg a legkárosabb a repülőgép és az autó.

Ha valóban jelentős mértékben védeni szeretné a bolygónkat, akkor válasszon olyan úticélt, ahova repülőgép használata nélkül is eljuthat. Amennyiben külföldre utazik jelentősen csökkentheti ökológiai lábnyomát, ha csoportos buszjárattal utazik, belföldön pedig kiváló megoldás egy biciklitúra. 

Abban az esetben, ha az úticél miatt, (vagy például, mert gyermekkel utazik) az előbbiek nem megoldhatók, akkor az is sokat jelent, ha legalább az úti célra odaérkezve biciklire cseréli a kocsiját. 

elektromosautó

Ökoszálláshelyek

Szerencsére egyre többen ismerték fel a környezetvédelem fontosságát, így annak, aki erre oda akar figyelni számos lehetőség áll a rendelkezésére. Hazánkban és külföldön is már több ökoszálláshellyel találkozhatunk. 

Ezek az intézmények többek között odafigyelnek a hulladékgyűjtésre és az újrahasznosításra, energiatakarékos megoldásokat alkalmaznak, ökotisztítószereket használnak, és még a helyi vállalkozásokat is támogatják. 

Válassza a helyit

Az üdülés alatti étkezés és vásárlás során is figyeljen arra, hogy a helyi termelőket válassza. Ha étteremben kíván ebédelni vagy vacsorázni, akkor kerülje el a franchise-üzleteket, helyettük támogassa a kisvállalkozókat. 

Még többet tehet a környezetért, ha olyan vendéglátóhelyet választ, ahol idény alapanyagokból főznek. Valamint figyeljen arra is, hogy csak annyi ételt rendeljen és vásároljon amennyit el is fogyaszt, napjainkban ugyanis az ételek mintegy egyharmada a szemetesben végzi.

Őrizze meg otthoni szokásait

Végezetül pedig az üdülés alatt is őrizze meg az otthon bevett környezetbarát szokásait. 

  • Gyűjtse szelektíven a hulladékot.
  • Bevásárláskor vigyen magával többször használatos vászontáskát. 
  • Mindig vigyen magával vizet saját kulacsban, amit után tud tölteni.
  • A megszokott csomagolásmentes tisztálkodási szereit vigye magával a nyaralásra is.

Frissítés dátuma: 2021.04.20.