Zárbetét kisokos: Melyiket is válasszam?

Sokan még mindig a normál zárbetéteket választják a speciálisabb, magasabb védelmi szintet nyújtó típusokkal szemben. Előbbiek bár árban kedvezőbbek, a profi betörők számára már nem jelentenek túl nagy kihívást, így érdemesebb egy specifikus zárbetét fajtát választani. 

Ezek a különleges zárbetétek a különféle betörési módszerek ellen nyújtanak megoldást, mutatjuk is melyek ezek. 

Fúrásvédelem 

Az egyik legelterjedtebb betörési módszer a zárbetétek fúrása, ennek a technikának a lényege, hogy ha szemből megfúrjuk a zárbetétet, akkor kihullanak a csapok és rugók, ezután pedig már egy egyszerű csavarhúzóval is könnyedén nyithatóvá válik a zár. 

Mivel ez a betörők egyik leggyakoribb eszköze, így mindenképp érdemes egy fúrásvédett zárbetétet beszerezni. Ezeknek a típusoknak az a jellegzetessége, hogy acéldarabokat tesznek a zárbetét elejébe. 

Ez a kialakítás bár nem gátolja meg teljes mértékben a betörést, de jelentősen megnöveli a folyamat időtartamát, ez pedig csökkenti a sikeres behatolás esélyét. 

Váltson betörőbiztos zárra!

Kulcsbeütés elleni védelem 

A kulcsbeütéses - vagy más néven bumping key - módszer már kevésbé elterjedt a betörők körében, ez ugyanis már bizonyos fokú gyakorlást igényel - bár erre természetesen nem buzdítunk senkit. 

Ennek végrehajtásához egy speciális kulcsra van szükség, mely ugyanolyan profilú, mint a feltörni kívánt zár. Az álkulcsot behelyezése után egy kalapáccsal ütögetni kell mindaddig, amíg a zárcsapok elmozdulnak, így pedig a zár kinyílik. 

Bár léteznek speciálisan ez ellen a módszer ellen kialakított zárbetétek (ezek lényege, hogy a zárcsapok védve vannak), egy már kicsit is jobb minőségű zár esetén a kulcsbeütéses módszer általában nem vezet sikerre. 

Zárbetéttörés

Ez egy igencsak elterjedt módszer, hiszen meglehetősen gyorsan, és ami még fontosabb halkan kivitelezhető. Ez azoknál a záraknál használható, ahol a zárbetét kissé kilóg, ilyenkor ugyanis ez egy fogóval könnyen széttörhető. 

A törésvédelemmel ellátott zárbetéteknél értelemszerűen erre a kilógó részre helyezik a hangsúlyt, és ezt alakítják ki úgy, hogy ne lehessen feltörni a zárat. Jó tanács: ha nem is helyez nagy hangsúlyt a speciális zárak kiválasztására, a törésvédelem legyen az, amivel mindenképp rendelkezik a zárbetét. 

Frissítés dátuma: 2021.10.15.