Mit kell tudni a lopás cascoról?

A gépjárművünkben számos módon keletkezhet kár: okozhatják mások, okozhatjuk mi magunk, de akár maga a természet is. Az egyik legnagyobb bosszúságot azonban kétségkívül az autónk ellopása jelenti. 

Erre nyújt megoldást a lopás casco, amit kétféle módon köthetünk meg. Az egyik amikor a teljeskörű casco biztosítás részeként kötjük, a másik amikor részcascoként kizárólag a lopás ellen kötjük meg a biztosítást. 

Kiegészítő biztosítási elemként

Teljeskörű casco esetén általában a lopás elleni védelem is a biztosítás részét képezi, ennek azonban minden esetben nézzünk utána a szerződésben, vagy érdeklődjünk a biztosító társaságnál. 

Egyes biztosítóknál lehetőség van úgynevezett részlopásra is biztosítást kötni, ez lényegében az autó egyes alkatrészeinek (pl.: visszapillantó tükör, felni) eltulajdonítása esetén nyújt megoldást. Ez azonban a teljes autó ellopása esetén nem nyújt fedezetet.

Lopás casco, mint rész casco 

A másik említett megoldás, amikor kizárólag lopás ellen kötünk casco biztosítást. 

Ez a típusú biztosítás jelentősen olcsóbb (bizonyos esetekben mindössze évi pár ezer forint), mint a teljeskörű casco, a lopást leszámítva azonban semmilyen más káresemény esetén nem fizet a biztosító. 

Mennyit ér az autónk?

A kár megtérítéséhez a biztosító minden esetben a gépjármű lopás kori értékét veszi figyelembe, ezt több tényező együttesen határozza meg: 

  • a gépjármű életkora,
  • állapota,
  • és a megtett kilométerek. 

Ezek mellett még két fogalmat érdemes megemlíteni, melyekkel casco biztosítás esetén biztosan találkozunk. Az első az Eurotax táblázat, mely összegyűjti, hogy a különféle típusú gépjárműveknek mi az átlagos eladási és vételára az egyes országokban. 

A másik fogalom az avultatás, ami megmutatja, hogy az autó megvásárlása óta az mennyit veszített az értékéből. 

GAP biztosítás

Létezik egy úgynevezett GAP biztosítás, melyet érdemes megkötni a casco biztosításunk mellé. Ez a biztosítási típus fedezi az autó vételára és mostani ára közötti különbséget. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gépjárművünk ellopása esetén a lopás casco által kifizetett összegből egy a korábbi járművünkhöz hasonló használt autót tudunk venni, ha viszont GAP biztosítással is rendelkezünk, akkor egy a megvásárláskori értéknek megfelelő gépjárművet tudunk beszerezni.

Frissítés dátuma: 2021.04.20.