Így lehet biztonságban az otthona, amíg ön nyaral!

Ahhoz, hogy a nyaralás valóban a kikapcsolódásról, a pihenésről szólhasson, fontos, hogy az otthonunkat a távolétünkben is biztonságban tudhassuk. 

A legfontosabb: megfelelő biztonsági felszereltség

Annak érdekében, hogy az otthonunk és az ingóságaink is biztonságban legyenek amíg mi üdülünk, érdemes a házunkat legalább az alapvető biztonsági felszerelésekkel ellátni. Ennek legfontosabb eleme egy riasztórendszer kiépítése. 

Ezeket általában a behatolási helyeknél szoktál elhelyezni, a bejárati ajtó mellett azonban a garázs, esetleg a pince bejáratánál is érdemes felszerelni. Ezek az eszközök behatolás esetén hangos jelzéssel figyelmeztetnek, ami a legtöbb esetben elriasztja a betörőket és minden bizonnyal a szomszédok figyelmét is felkelti. 

Egy figyelmeztető táblával is érdemes a betörők tudtára adni, hogy az otthonunk riasztó által védett, sok esetben ugyanis már ez eltántorítja őket. 

Egy másik - az elrettentést is szolgáló - megoldás az ingatlan kamerával történő megfigyelése. Ez amellett, hogy a betörést is megakadályozhatja, számunkra is rendkívüli megnyugvást okoz, ugyanis így bármikor ellenőrizhetjük, hogy otthon minden rendben van-e. 

Bár a betörést nem akadályozza meg a mozgásérzékelős kültéri világítás, azonban csökkenti annak esélyét, hogy a betörők a mi otthonunkat válasszák, így ugyanis az éj leple alatt sem tudnak beosonni az ingatlanunkba. 

Okos megoldások 

Azok számára akik drágább ingóságokkal rendelkeznek vagy egyszerűen csak nagyobb biztonságban szeretnék érezni magukat, az okos védelmi eszközök jelentenek megoldást. 

Bár a fentiekben már említésre került a kamerás megfigyelés, ám ennek is létezik egy okos változata. Ez esetben amellett, hogy a házunk összes kameráját bármikor elérhetjük bármelyik okos eszközünkről, a kamerák mozgásérzékelővel is el vannak látva, mely értesítést küld számunkra, ha mozgást érzékel a házunkban vagy annak környékén. 

Egy másik rendkívül hasznos eszköz az úgynevezett jelenlét szimulátor. A betörők általában nem véletlenszerűen szemelik ki a célpontot, hanem hosszú időn keresztül, akár napokig megfigyelik az adott ingatlant, így tisztában vannak vele, mikor üres az adott ház. 

Éppen emiatt hasznos egy jelenlét szimulátor, mely azt a hatást kelti, mintha mindig tartózkoda valaki az ingatlanban, ennek keretében például véletlenszerűen felkapcsolja a villanyt vagy bekapcsolja a TV-t. 

Hétköznapi ötletek 

A modern technológiai megoldások mellett természetesen a jól bevált, hétköznapi megoldások is segítségünkre lehetnek. 

Ilyen egyszerű megoldások a következők is:

  • Kérjen meg egy megbízható ismerőst, akár szomszédot, hogy néha nézzen rá az otthonára, locsolja meg a növényeket. 
  • A kert mindig legyen rendezett, hiszen ez is arról árulkodik, hogy itt tartózkodik valaki.
  • Ne tegye ki a közösségi oldalakra, hogy éppen nyaral, a képek a hazaérkezés után is jól fognak mutatni. 
  • Kerülje a postás, kéményseprő vagy víz- és gázóra leolvasó számára hagyott, ajtóra ragasztott “ettől eddig nem tartózkodunk itthon” hirdetményeket.

Frissítés dátuma: 2021.08.10.