Üdülés az utószezonban: Előnyök és hátrányok

Sokan döntenek úgy - akár önként, akár a körülmények miatt -, hogy a nyaralást az utószezonra időzítik, ennek pedig ugyebár előnyei és hátrányai is vannak.

Az utószezon előnyei 

Szerencsére egyáltalán nem kell megijedni az utószezonban történő üdüléstől, ennek ugyanis számos előnye van. Az egyik legnagyobb azonban kétségkívül az, hogy ilyenkor a nyaralás minden bizonnyal költséghatékonyabb lesz. 

A főszezont követően ugyanis a szálláshelyek mellett, a repülőjegyek, de számos esetben még a különféle kulturális programok és látványosságok belépődíjai is csökkennek. 

Egy másik előnye a késői nyaralásnak, hogy ilyenkor már kellemesebb az időjárás. A klímaváltozás felmelegedés miatt ugyanis nyáron sokszor a 38-40 fokot is meghaladja a hőmérséklet, ami még a tengerparton sem kellemes, nemhogy városnézés, esetleg túrázás közben.  

Végezetül hatalmas előny, hogy az utószezonban kevesebben utaznak, így egyrészt nem találkozunk óriási tömeggel bárhová megyünk, vagyis jobban élvezhetjük a látnivalókat, másrészt pedig a szálláshelyek között is könnyebben válogathatunk. 

Az utószezon hátrányai 

Az előnyök mellett azonban sajnos néhány hátránnyal is találkozhatunk, összességében azonban még ezek ellenére is megéri az utószezont választani. 

Az utószezon egyik hátránya, hogy bizonyos lehetőségekről és programokról lemaradhatunk amiatt, hogy ezeket kifejezetten a főszezonra időzítik. 

Emellett amennyire az enyhe időjárás előnyt jelent, ez épp annyira lehet hátrány is, ha városnézés helyett kifejezetten vízparti, strandlós programokat tervezünk.  

Kik számára ideális?

Az utószezon ideális lehet kisgyermekes családok számára abban az esetben, ha a csemeték még olyan kicsik, hogy nem járnak iskolába vagy óvodába. Kisbabákkal és totyogós gyermekekkel ugyanis sokkal kellemesebb az enyhébb időjárás, valamint az, ha nincs zsúfolt tömeg.

Az ősz eleji utazások azonban kétségkívül a nyugdíjasok számára a legmegfelelőbbek, egyrészt nekik lehetőségük van ilyenkor is utazni, hiszen nem kell a munkához vagy az oktatási intézményekhez igazodniuk, másrészt pedig számukra is kellemesebb az enyhébb, őszi időjárás, valamint a tömeg elkerülése. 

Összességében azonban mindenki számára kedvező lehet az utószezon, amennyiben spórolni szeretne a nyaralási költségeken. 

Frissítés dátuma: 2021.09.06.