Hogyan lehet biztonságos a biciklizés?

Itt a jó idő és a nyaralási szezon, a bezártság után a testmozgás és a környezetvédelem jegyében sokan döntenek úgy, hogy kerékpárra váltják a családi autót és két keréken vágnak neki a nyaralásnak. A biztonságról azonban ilyenkor sem szabad megfeledkezni. 

Válasszon megfelelő ruházatot!

Az egyik legfontosabb, hogy a biciklizéshez megfelelő viseletet válasszunk magunknak. Ebből a szempontból pedig a kényelem a legfontosabb, legyen szó akár a ruházatunkról, akár a lábbelinkről. 

A ruházat szempontjából a legjobb választás a biciklis nadrág - ebből a klasszikusok mellett már számos divatos darabot is találhatunk - és egy kényelmes felsőruházat. Azonban bármilyen öltözéket is választunk, soha ne feledkezzünk meg a láthatósági mellényről, ez ugyanis már egy rövidebb túraszakasz esetén is elengedhetetlen. 

A cipő tekintetében a kényelem mellett a lábbeli talpa a legfontosabb, ugyanis rendkívül kellemetlen és balesetveszélyes, ha a nem megfelelő anyagú talp miatt a lábunk folyamatosan lecsúszik a pedálról. 

Végezetül érdemes néhány védelmi kiegészítőt is beszerezni, ezek közül a legfontosabb a bukósisak és a kesztyű. Ezek viselése felnőttek számára is fontos, a gyerekeknek pedig elengedhetetlen. 

Ami a legfontosabb: egy megbízható kerékpár

Elsőként a kerékpár kötelező elemeivel érdemes foglalkozni, hiszen ezek hiányában el sem indulhatunk. Ezek pedig a következők:

  • megfelelően működő fék,
  • első és hátsó lámpa,
  • csengő,
  • küllőprizma, és 
  • hátsó fényvisszaverő. 

Az erre vonatkozó előírásokat a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza. 

Azonban hiába rendelkezik a biciklink a fenti kiegészítőkkel, ennek ellenére előfordulhat, hogy egy hosszú túrára mégsem lesz alkalmas, hiszen teljesen más a városon belül 10-20 percet biciklin tölteni, mint akár egy 100 km-es túra megtétele. 

Éppen ezért fontos, hogy a testalkatunk számára ideális biciklit válasszunk, hiszen például egy nem megfelelő magasságban lévő nyereg, rendkívül kellemetlenné teheti az utunkat. 

Érdemes rá előre felkészülni 

Bár sokan gondolják úgy, hogy a kerékpározni bárki tud, ez nem teljesen igaz, hiszen egy biciklitúra megfelelő fizikai erőnlétet igényel. Így amennyiben nem vagyunk hozzászokva a fizikai megterheléshez, érdemes előtte testileg is felkészülni, vagy úgy kialakítani az útvonalat, hogy minél több pihenőt iktathassunk be. 

A gépjárművekhez hasonlóan a kerékpárok tartozékait is fontos az indulás előtt ellenőrizni. Ennek keretében a kötelező tartozékok állapotára és a kerekek nyomására érdemes figyelmet fordítani, emellett pedig a láncok olajozásáról se feledkezzen meg. 

Végezetül, bár az időjárás sokszor kiszámíthatatlan, érdemes előre megnézni milyen időre számíthatunk, hiszen ha a következő napokra folyamatos esőzést és ködös időt ígérnek, akkor a túrát érdemesebb inkább elhalasztani.

Az időjárás kapcsán nemcsak a rossz, hanem a túl jó időre is érdemes figyelni, hiszen 35-40 fokban szinte lehetetlen akár csak 20-30 km letekerése is, így érdemes már a korai órákban indulni, amikor még kellemesebb az idő, napközben pedig inkább a pihenésre fókuszálni. 

Ha már úton vagyunk 

Ha már elindultunk a legfontosabb, amit megtehetünk magunk és társaink biztonságának érdekében, hogy odafigyelünk a többi közlekedőre és mindig betartjuk a KRESZ szabályait. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a legtöbb baleset a holttérben tartózkodó bicikliseket éri. 

Bár egy kerékpáros utazás során próbáljuk a lehető legkevesebb dolgot magunkkal vinni, az alábbiakat nem érdemes otthon hagyni:

  • megfelelő mennyiségű víz: Nyáron az egyik legveszélyesebb dolog a kiszáradás, biciklizés közben pedig még fontosabb az elegendő folyadékbevitel. 
  • pumpa: Annak érdekében, hogy ne kelljen minden biciklihez vinni egyet, válasszunk olyat, mely a szelepnek megfelelően átalakítható.
  • láncbontó és néhány patentszem: Sajnos a biciklilánc bármikor elszakadhat, így erre jobb előre felkészülni, néhány eszköz segítségével ugyanis ez a hiba gyorsan orvosolható. 
  • pótbelső és foltozó készlet: Az egyik legnagyobb bosszúságot kétségkívül az okozza, ha kilyukad a bicikli gumija, így erre az eshetőségre is érdemes felkészülni. 

Frissítés dátuma: 2021.07.23.