Tippek a zsebtolvajok ellen

A nyaralás lényege a pihenés, és az, hogy végre elengedhessük magunkat. Ahhoz azonban, hogy önfeledten élvezhessük az üdülést érdemes odafigyelni a zsebtolvajokra.

Mi a zsebtolvajok módszere?

A zsebtolvajok kifejezetten a turistákat szemelik ki, így elsősorban azokon a helyeken tevékenykednek, ahol számos városnéző megfordul, és kevésbé tudunk figyelni a biztonságra. Ilyenek lehetnek például

  • a zsúfolt, népszerű területek, 
  • a közkedvelt turista látványosságok,
  • a kétes közbiztonságú helyek,
  • a tömegközlekedési eszközök,
  • a szórakozóhelyek. 

A zsebtolvajok egyedül is lehetnek, azonban gyakoribb, hogy csapatban dolgoznak. Sajnos az sem ritka, hogy a csoportban fiatal tizenévesek is segítkeznek, ennek oka, hogy a legtöbb országban a koruk miatt ők még nem büntethetők, így lebukás esetén ők viszik el a balhét. 

Bár a zsebtolvajoknak számos módszerük van, az alapelv mindegyik esetben az elterelés. Éppen ezért - bár nem szabad paranoiásnak lennünk -, ha valaki megállít minket az utcán, esetleg leönt minket, lényegében bármivel elvonja a figyelmünket, legyünk résen, ez ugyanis könnyen lehet egy zsebtolvaj banda átverése. 

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Sajnos 100%-os megoldás nem létezik, ugyanis a ravasz és tapasztalt zsebtolvajok könnyen csapdába ejthetik a gyanútlan turistákat. Ennek ellenére azonban némi odafigyeléssel és néhány praktikával minimálisra csökkenthetjük ennek esélyét.

  • Ne hagyjuk őrizetlenül értékeinket: A táskánkat, ha lehet tartsuk az ölünkben, de legalábbis mindig közel legyen hozzánk, hogy bármikor ellenőrizni tudjuk, megvan-e mindenünk. 
  • Válasszunk megfelelő táskát: Fontos, hogy mindig jól zárható, lehetőleg cipzáras táskát és pénztárcát válasszunk. A hátizsákot - és még inkább a farzsebben tárolást - hanyagoljuk, válasszunk inkább egy most újra divatos övtáskát. 
  • Csak az legyen nálunk, ami feltétlenül szükséges: Mellőzzük a felesleges és drága ékszerek viselését, valamint csak annyi készpénzt vigyünk magunkkal, amennyire szükségünk lesz. Ez egyrészt azért fontos, mert így lopás esetén nem veszítjük el mindenünket, másrész a zsebtolvajok figyelmét sem vívjuk ki olyan könnyen. 
  • Ne legyen minden egy helyen: A gyerekkori osztálykirándulásokról mindenkinek ismerős lehet a szülei jó tanácsa, hogy a fagyira kapott zsebpénzt ne egy helyen tartsuk. Ezt a jó tanácsot pedig felnőttként is érdemes megfogadni. 

A fentiek mellett jó tanács, hogy a fontos dokumentumokról készítsünk másolatot, hogy ezek eltulajdonítása miatt ne érjen minket kellemetlen helyzet. A legfontosabb pedig, hogy minden esetben kössünk poggyászbiztosítást is tartalmazó utasbiztosítást.

Frissítés dátuma: 2021.07.28.