Kisállat útikönyv, avagy utazás a kedvencünkkel

Az imádnivaló cicánk és kutyusunk már nem csupán kiskedvenc, hanem teljes jogú családtag, így sokan nem is tekintik kérdésnek, hogy a nyaralás során is magukkal viszik őket. 

Jöjjön vagy maradjon?

Bár vannak akik számára ez nem kérdés, sokan mégis vacillálnak azzal kapcsolatban, hogy a kis kedvenc otthon maradjon vagy velünk tartson az üdülés során. A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani az a kisállat jólléte és ennek még a bűntudatunk sem állhat az útjába, olykor ugyanis valóban az a legjobb a számára, ha otthon marad. 

Ha emellett dönt, akkor azonban megfelelő felügyeletet kell biztosítani az állat igényeihez mérten, ezt lényegében három módon oldhatjuk meg:

  • Otthoni felügyelettel: A kiskedvencet otthon hagyjuk, és egy ismerőst, rokont megkérünk, hogy naponta többször nézzen rá, etesse, itassa és takarítson utána.
    • Előny: Az állat az ő megszokott környezetében marad.
    • Hátrány: Csak rövid ideig megoldható, mert hosszabb távon több foglalkozást igényelnek.
  • Elhelyezzük egy ismerősnél: Megkérjük egy kedves ismerősünket, rokonunkat, hogy átvihessük hozzá a kedvencünket és ott felügyelje.
    • Előny: A létszükségletek ellátásán kívül is nagy figyelmet tudnak fordítani a kisállatra, így még játékra is jut idő.
    • Hátrány: Egyes állatokat zavar, hogy nem a megszokott helyükön vannak, és azt sem várhatjuk el, hogy ez az ideiglenes szállás teljesen állatbarát legyen.
  • Az előzőhöz hasonló megoldás, de valamivel professzionálisabb az állatpanzió, ez azok számára is megoldást jelent, akik nem tudják kire bízni kedvencüket. 

Ha azonban amellett döntünk, hogy nincs mese a kedvencünk is velünk tart a nyaralás során, akkor rengeteg dolgot számításba kell venni még az elindulás előtt. 

Állatbarát szálláshely

Az első és legfontosabb lépés, hogy megtaláljuk a megfelelő szálláshelyet. Ez azonban korántsem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. A legalapvetőbb kérdés természetesen az, hogy a szállás fogad-e állatokat, ezt azonban alaposabban körül kell járni. 

  • A szobánkba bevihető a kisállat, vagy külön hely lesz a számára?
  • Akkor is a szobában maradhat a kedvenc, ha mi nem vagyunk ott?
  • A szálláshelyhez tartozó egyéb létesítményekbe (pl.: étterem) is be lehet vinni a kutyát, macskát?
  • Vannak-e felszerelések (pl.: alvóhely) vagy ezeket magunkkal kell hozni?

A legfontosabb a lista

Egy utazás előtt mindig fontos, hogy listát készítsünk, de ha gyermekeket és/vagy kisállatokat is viszünk magunkkal, akkor ez különösen fontossá válik. 

Ez a lista természetesen egyedi, ugyanis minden kedvencnek megvannak a saját felszerelései, de a legáltalánosabbakat azért mi is összeszedtük:

  • elsősegély csomag: sebfertőtlenítő, kötszer, fájdalomcsillapító, bolha- és kullancsírtó
  • utazáshoz szükséges dokumentumok: az oltási könyvre biztosan szükség lesz, külföldi utazás során azonban egyéb dokumentumok is kellhetnek
  • kutya esetén: nyakörv, póráz, szájkosár, ürülék felszedéshez lapát/zacskó, alvós kosár/pokróc, higiéniai eszközök (fésű, sampon, törölköző), etető- és itató edény, ennivaló, játékok
  • macska esetén: alom, alomtálca, alvós kosár, higiéniai eszközök, etető- és itató edény, étel, játékok 

Mivel utazzunk?

Ma már számos közelkedési eszköz közül választhatunk: autó, busz, vonat és repülő. Ezek esetében azonban különböző feltételeket kell teljesíteni ahhoz, hogy a kedvencünk is velünk tarthasson. 

Gépjárművel: Bár elsőre furcsán hangozhat a KRESZ szabályai szerint a kutyák és macskák rakománynak számítanak. Kistestű kutyák és macskák esetében a szállításkor elég hordozót használni, a nagyobb testű kutyák esetében azonban már boxra lesz szükség.

A hordozót vagy a boxot a kocsi csomagtartójában - kisebb méret esetén a hátsó ülésen - biztonságosan rögzíteni kell. Ez egy hosszabb utazás során azonban rendkívül megnehezíti a pakolást. 

Busszal: Fontos tudni, hogy buszon zárt szállítóeszközben személyenként csak egy állat szállítható, és ez nem haladhatja meg egy kézipoggyász méretét. 

Zárt szállítóeszköz nélkül is utaztathatjuk kedvencünket (ilyenkor természetesen póráz, és kutyák esetében szájkosár kötelező), ebben az esetben azonban az egész buszon csupán csak egy kutya utazhat. Előbbi esetben az állat ingyenesen szállítható, míg utóbbi esetében díjat kell fizetni.

Vonattal: A buszhoz hasonlóan itt is az említett két lehetséges módon szállíthatjuk kedvenceinket. Itt azonban egy utas maximum két kutyát vihet magával. 

Fontos szabály, hogy élő állat nem tartózkodhat az 1. osztályon és az étkezőkocsiban, valamint itt is szükséges díjat fizetni, továbbá a 20 kg-ot meghaladó állatok kizárólag a személygépkocsi peronján utazhatnak. 

Repülőgéppel: A légitársaságok esetében más-más előírások vonatkoznak az állatokkal kapcsolatos utazási feltételekre, így ezekről mindig érdeklődjön az indulás előtt. Előírástól függően a kedvenc vagy az utastérben vagy a csomagtérben utazhat, a legtöbb légitársaság esetében általában 8 kg-nál húzzák meg a határt e tekintetben. 

Frissítés dátuma: 2021.04.15.