Mindenütt jó, de legjobb otthon… dolgozni!

A koronavírus-járvány hazai megjelenése miatt tavasszal sokan kényszerültek arra, hogy otthonról dolgozzanak. Bár a nyáron javulni kezdtek a számok, sokan nem merték megkockáztatni, hogy visszatérjenek az irodába, akik pedig mégis így tettek, nos nekik sajnos fel kell készülniük arra, hogy ősszel talán újra az otthonukban lesznek kénytelenek dolgozni. 

A komfortos munkavégzéshez nem elég az ergonómiai előírásoknak megfelelni, a hosszú távú home office-hoz esztétikai és pszichológiai szempontokat is figyelembe kell venni. 

Alakítson ki egy “irodát”!

Az otthoni munkavégzés első és legfontosabb lépése, hogy megtaláljuk azt a helyet, ahol dolgozni fogunk. Pszichológiai szempontból nagyon fontos, hogy ez egy - amennyire a körülmények engedik - kizárólag a munkavégzésre elkülönített rész legyen. 

A legjobb megoldás természetesen, ha az otthonunkban lehetőség van dolgozószoba kialakítására, ennek hiányában azonban megteszi egy dolgozósarok is. 

A lényeg, hogy ne az ágyból vagy a kanapéról dolgozzon, az agyunknak ugyanis szüksége van arra, hogy elhatárolja a munkaidőt és a szabadidőt, ehhez pedig ideális környezetet kell teremteni. 

A munkavégzéshez szükséges eszközök

A munkavégzéshez szükséges eszközöket - alkalmazotti jogviszony esetén - a munkáltató kötelessége biztosítani. Ez azonban a legtöbb esetben kimerül a céges laptoppal.

A megfelelő munkavégzéshez azonban elengedhetetlen egy ergonómiai szempontoknak megfelelő szék és íróasztal. Ezek legfontosabb ismérve a személyre szabhatóság, vagyis hogy a magassága állítható legyen. 

Sokan esküsznek a megfelelő tartás miatt a háttámla nélküli székekre, esetleg ülőlabdákra, ezeket azonban csak akkor használja, ha a magasságuk megfelelő az Ön számára. 

Hogyan legyen komfortosabb a munkakörnyezet?

Ahhoz, hogy hatékonyabbá tegye a munkavégzést érdemes a 3 fő érzékre helyezni a hangsúlyt: látás, szaglás és hallás

A látás tekintetében a legfontosabb egy megfelelő képernyővel rendelkező laptop, ez azonban az irodában való munkavégzéskor is szükségeltetik, így ez a home office-ban is adott.

Emellett azonban rendkívül fontos a dolgozósarok megvilágítása is. A legjobb megoldás, ha a kialakításnak köszönhetően természetes fény mellett tudunk dolgozni.

Bár a legtöbben kevés figyelmet fordítanak rá, az illatok rendkívül nagy hatással vannak a figyelmünkre és teljesítőképességünkre. Ennek érdekében érdemes beszerezni egy aroma diffúzort, mely az illóolaj párologtatásával javítja a memóriánkat. Erre a célra a legmegfelelőbb illatok a citrom, a fenyő és a rozmaring. 

A harmadik érzék kapcsán nehezebb általánosítani, egyesek ugyanis kizárólag teljes csendben tudnak dolgozni, míg mások például folyamatosan zenét hallgatnak a munkahelyen is. 

Sok esetben azonban hiába szeretne teljes nyugalomban dolgozni otthonról, ha fennállnak különféle zavaró tényezők, ebben az esetben sajnos a zajt nehéz kizárni, de egy zaj generátornak köszönhetően elnyomhatja azokat valami kellemesebbel, például az óceán vagy a szellő hangjával.

Szeretne még több lakástippet olvasni? Látogasson el a Biztositok.hu blog Lakberendezés részére, és tegye komfortosabbá otthonát!

Vigyázzon ingatlanára - kössön lakásbiztosítást pár perc alatt!

Frissítés dátuma: 2022.02.01.