Háztartási balesetek és a home office

Ha baleset ér minket az otthonunkban az a mi felelősségünk, ha a szerencsétlenség a munkahelyünkön következik be, akkor az - az esetek többségében - munkahelyi baleset. De mi a helyzet akkor, ha az otthonunk a munkahelyünk?

Melyek a leggyakoribb háztartási balesetek?

A háztartási balesetek a leghétköznapibb tevékenységek során is megtörténhetnek, de melyek ezek közül a leggyakoribbak?

A statisztikák szerint a háztartási balesetek során az embereknek leggyakrabban a keze sérül meg, ez nem véletlen ugyanis ezzel dolgozunk. A sérülések leggyakoribb oka pedig a vágás.

Egy másik gyakori sérüléstípus az égés. Ezt leggyakrabban a forrázás okozza, melyre a konyhában kerül sor. Jó hír azonban, hogy a konyhai balesetek során bekövetkezett égési sérülések az esetek többségében csupán elsőfokú égések.

Az egyik leggyakoribb sérülés - és sajnos a legveszélyesebb is - az esés, mely leginkább az idősebbek esetén fordul elő.

Végezetül a negyedik leggyakoribb, és talán legmeglepőbb háztartási baleset a vegyszermérgezés. Míg az esés inkább az idősebbeknél, addig a mérgezés a gyerekeknél fordul elő túlnyomórészt. Az otthonunkban számos az emberi szervezetre ártalmas tisztítószer található, ezzel azonban a gyerekek sajnos nincsenek tisztában, így a baleset megakadályozása a felnőttek feladata.

Hogyan előzhetjük meg a baleseteket?

A legjobb módja annak, hogy megelőzzük a háztartási baleseteket, az odafigyelés. Emellett azonban van néhány tipp, amit ha megfogad jelentősen csökkentheti a balesetek esélyét.

  • Azokon a lakásban található útvonalakon, ahol gyakran közlekedik, távolítsa el azokat a tárgyakat, melyekbe beleakadhat.
  • A fürdőszobába szerezzen be csúszásgátló szőnyegeket.
  • A bútorokat, polcokat és bármilyen falra szerelt tárgyakat megfelelő módon rögzítse.
  • Főzés közben tartózkodjon a konyhában, ne hagyja magára a használatban lévő tűzhelyet.
  • Az emberi szervezetre ártalmas tisztítószereket a gyerekektől elzárva tárolja.

Home office szabályzás: Háztartási vagy munkahelyi baleset?

A hétköznapi háztartási balesetek során, ha bekövetkezik a baj, a legtöbb esetben ellátjuk a sérüléseket, súlyosabb esetben orvoshoz fordulunk, majd ezután a dolog el is felejtődik.

Ha azonban home office-ban dolgozunk, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy a háztartási balesetek milyen mértékben számítanak munkahelyi balesetnek is.

Az első és legfontosabb, amit tisztáznunk kell, hogy a távmunka és a home office két külön dolog, emiatt pedig a jogi szabályozásuk is különböző, míg előbbi esetében sokkal részletgazdagabb a magyar jogrend, addig az utóbbival csak az elmúlt időszakban kezdek elmélyültebben foglalkozni.

A távmunka esetén a munkavégzés helyét a munkáltatónak munkavédelmi szempontból ellenőriznie kell, ha ez megtörtént, akkor a távmunka az adott időponttól ebben a munkavédelmi szempontból ellenőrzött helyen zajlik, és kizárólag itt.

Ebben az esetben azonban a munkahelyi baleset kérdésköre egyértelműen tisztázott, ugyanis kizárólag az számít munkahelyi balesetnek, amely a munkavégzésre kijelölt helyen történt, minden más az otthonunkban történt baleset a saját felelősségünk.

A home office esetében azonban a munkavégzés helye bármi lehet, dolgozhatunk az erkélyen, vagy akár egy kávézóban is, ez pedig igencsak összekuszálja a munkahelyi baleset kérdéskörét. Mivel hazánkban a home office jogszabályai még rendkívül hiányosak, így a már meglévő jogszabályokból, azok értelmezéséből és a “józan észből” tudunk csak kiindulni.

Az Mvt. azokat a baleseteket tekinti munkabalesetnek, amelyek a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben következnek be. Ez alapján a home office során is csak azt tekinthetjük munkahelyi balesetnek, amely egyértelműen a munkavégzés során következett be.

Így például, ha a munkahelyi laptopunkat töltőre tesszük, és eközben áramütés ér minket, az munkahelyi balesetnek számít, azonban, ha munkaidőben kimegyünk a mosdóba és ott egy víztócsa miatt elcsúszunk, az már csak a mi felelősségünk.

Természetesen sok esetben igen vékony a határ és nehéz eldönteni, hogy az adott baleset hogyan következett be, ezért ez a legtöbbször kivizsgálást igényel.

Az egyetlen biztos módszer tehát, ha elővigyázatosak vagyunk, és otthonunkban a munkaidőben, és azon kívül is próbáljuk megelőzni a sérüléseket.

Frissítés dátuma: 2021.04.16.