Így kerülje el a bajt autójával a nyaralás során!

A gépjárművünkkel számos probléma történhet belföldön és külföldön egyaránt, és a legtöbb esetre sajnos nincs ráhatásunk. Azonban amit lehet, tegyünk meg annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a lehetséges problémákat. 

Készítse fel gépjárművét az útra!

Annak érdekében, hogy mi magunk és autónk is biztonságban legyen az első és egyik legfontosabb lépés, hogy indulás előtt mindig ellenőriztessük a gépjárművünket. Első lépésként tehát érdemes a szervízben indítani, ahol alaposan átnézik a járművünket és korrigálják azokat a hibákat, melyek egy hosszabb út során problémát jelenthetnek. 

Ennek keretében, amennyiben van az autónkban légkondi, érdemes kitisztíttatni, a nyári 35-40 fokban ugyanis egy több órás autóutat szinte lehet kibírni egy jól működő klíma nélkül. 

A szervizelés után az indulás előtt az alábbiakat mi magunk is ellenőrizzük, hogy biztos ne érjen minket váratlan helyzet:

  • keréknyomás, gumiabroncsok állapota,
  • világítás, 
  • hűtőfolyadék, motorolaj és ablakmosó folyadék szintje, 
  • fék megfelelő működése. 

Végezetül ellenőrizzük le, hogy minden biztonsági felszerelést beraktunk-e: pótkerék, kerékkulcs, elakadásjelző háromszög, láthatósági mellény és elsősegély doboz. 

Vigyük magunkkal a szükséges dokumentumokat!

Az egyik legfontosabb, hogy a jogosítvány, valamint a forgalmi engedély mindig legyen nálunk, ezekről még belföldi utazás során sem szabad megfeledkezni. Indulás előtt minden esetben ellenőrizzük ezen dokumentumok lejárati dátumát, nehogy útközben érjen minket meglepetésként, hogy a vezetői engedélyünk már nem is érvényes. 

A dokumentumok területén a fentiek mellett a biztosítással fontos még foglalkoznunk. Kötelező biztosítással minden gépjárműnek rendelkeznie kell, így az erre vonatkozó dokumentumokat minden autótulajdonosnak érdemes magával vinnie egy külföldi út során. Az ezt bizonyító zöldkártyát akkor is érdemes beszereznünk, ha a célországban erre nincs szükség, ugyanis jobb biztosra menni. 

Egy külföldi út során a KGFB mellé érdemes casco biztosítást is kötni egy kiegészítő asszisztencia-szolgáltatással, ebben az esetben az ennek megkötését igazoló dokumentumot is vigyük magunkkal. 

Mindig vigyázzunk magunkra és utasainkra!

Egy hosszú út során nem csupán az autónkkal történhetnek problémák, hanem a sofőrrel és az utasokkal is, így az ő védelmükre is érdemes felkészülni. Ehhez a következő tanácsokat érdemes megfogadni:

  • Soha ne vezessünk fáradtan: Mindig kipihenten induljunk neki egy hosszú útnak, és 2-3 óránként iktassunk be egy rövid pihenőt, a legjobb megoldás, ha az utasok közül másnak is van jogosítványa és felváltva vezetnek.
  • Ne fogyasszon alkoholt: Habár alapvető tanácsnak tűnik, hogy ittasan nem vezetünk, érdemes megfogadni azt a tanácsot, hogy másnaposan se vezessünk, vagyis már előző este hanyagoljuk az alkoholfogyasztást. 
  • Indulás előtt reggelizzen: Bár sokan egy hosszú út előtt vagy kora reggel nem tudnak enni, indulás előtt mindig reggelizzen, máskülönben leesik a vércukorszintje, ami vezetés közben rendkívül veszélyes. 
  • Legyen nálunk elegendő víz: Mindig tegyünk az autóba legalább 2-3 liter vizet, a tikkasztó melegben ugyanis könnyen kiszáradhatunk, ami rossz hatással lesz a koncentrációnkra. 
  • Ne maradjon senki a kocsiban: Ha megpihenünk, senki ne maradjon felügyelet nélkül a meleg, bezárt autóban. Ez különösen igaz az állatok és gyermekek esetében.

Csak nehogy ellopják a kocsit 

Ha ellopják a gépjárművünket az soha nem kellemes, ám egy ismeretlen országban a nyaralás során még nagyobb bosszúságot okozhat egy ilyen esemény. Ezért a beépített mechanikai és elektronikai lopásgátlók mellett az odafigyelés a másik megoldás. 

Az egyik legfontosabb, hogy mindig tartsuk magunknál a kulcsokat és soha ne tévesszük azokat szem elől. Emellett arra is fontos figyelni, hogy soha ne hagyjuk nyitva a kocsit, még akkor se, ha csak egy pillanatra szállunk ki, pláne ne hagyjuk a kulcsokat a zárban. 

Egy másik hasznos tipp: ne hagyjunk semmilyen értéket a kocsinkban, egyrészt azért, mert egy lopás esetén, így a kocsi mellett még ezektől is megfosztanak minket, másrészt egy értékesnek vélt tárgy még inkább felkeltheti a rablók figyelmét. 

Végezetül pedig - bár ez a lopástól nem óv meg minket - mindig vigyük magunkkal a pótkulcsot, ha elveszítenénk vagy az autóban hagynánk az eredetit.

Frissítés dátuma: 2021.07.15.