Nincsen elég ablak a házban? Így tudja fényesebbé tenni otthonát!

Mint ahogy azt Ön is tudja, egy lakásnál nagyon fontos tényező az, hogy mennyire fényes a tér. Hiszen a világosság mennyiségétől függ az is, hogy a helyiségnek kiegyensúlyozott és komfortos, vagy inkább nyomasztó hangulata lesz. Márpedig egy olyan helyen, ahol az ember a hétköznapjait éli, inkább a fényesebb tér ideális. Ezt egy ablak nélküli szobában viszonylag nehéz elérni, ám pár praktikával bármilyen sötét teren lehet világosítani.

Válasszon világos bútorokat! 

A legtöbb ember a praktikusságot tartja szem előtt bútor vásárlásnál, ezért nagyon kevesen mernek bevállalni világos bútorokat. Az aggályok végül is érthetőek, hiszen egy nappaliban elhelyezkedő kanapé esetében nagy esélye van annak, hogy összekoszolódik a huzat. Ettől függetlenül minden kockázatot megér egy világos ülőgarnitúra egy sötét szoba esetén, hiszen optikailag fényessebbé teszi a szobát.

Szereljen fel lámpákat! 

Egy ablak nélküli szoba fényességét nemcsak optikai illúzióval lehet növelni, hanem valódi fényforrásokkal is. A világítás felszerelésénél azonban több szempontot is érdemes figyelembe venni. Először is mérje fel, hogy a szoba méreteihez és alakjához mennyi lámpára lesz szüksége, és hogy milyen pontokon szeretné felhelyezni őket. 

Fontos szabály, hogy minél egyenletesebb a fény eloszlása, annál harmónikusabb légköre lesz a szobának. Ergo a lámpák elhelyezkedésére érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni: fontos számításba venni, hogy a mesterséges fény mennyisége egységes legyen az egész szobában. Tehát egyes pontok ne legyenek jobban megvilágítva, mint más pontjai a szobának, hiszen ezzel árnyékok hatását lehet kelteni, ami nyomasztóbbá és kisebbé teheti a helyiséget. 

Mi a helyzet az ajtókkal? 

A ház többi helyisége fényes, csak abban a fránya, egyetlen szobában nincs egy ablak se? Ezen a problémán úgyis lehet segíteni, hogyha az ablak nélküli helyiséghez vagy nem szereltetünk ajtót, vagy olyan ajtókat szereltetünk, ami átengedi a fényt. Például teljesen üveg vagy üvegablakos ajtókat. Amennyiben aggódik amiatt, hogy belátnak az ajtón, illesszen egy függönyt vagy más takaró dekorációs darabot az ajtóra, amikkel bármikor ki lehet zárni a szobából a kíváncsi szemeket.

Egy kis szín sem árthat

Ha egy világos színű szobában van egy kis szín is, az tágíthatja optikailag a teret. Viszont arra érdemes ügyelni, hogy ne csak egy helyre rakjunk az adott színből. Hiszen ettől egy pontra fog irányulni az összes figyelem, amitől kisebbnek fog érződni a szoba. Ezért érdemes kiválasztani egy élénk színt, és az olyan színű dísztárgyakból a szoba nagyságától függően minimum 4-5 darabot elhelyezni a szobában.

Bátran helyezzen el növényeket! 

A növények vonzzák magukhoz a tekintetet, ezáltal elvehetik a figyelmet a szoba sötétségéről. Ráadásul mivel csempész velük egy csepp természetet is az otthonába, emiatt a helyiség hangulata sokkal komfortosabbnak fog érződni. Nem is beszélve arról, hogy a növények tisztítják a levegőt is. A növények hatását fokozhatja azzal is, hogy feltűnő, barátságos színű cserepekbe rakja a növényeket. 

A tükörképek is jótékony hatással lehetnek

Egy szoba fényességén úgy is lehet csalni, hogy több átlátszó, vagy visszatükröző felületet csempészünk a szobába. Erre kiválóan alkalmasak lehetnek az üveg díszbútorok, és egy pár tükör is a falakra. Hiszen a tükör visszatükrözi a szoba többi berendezését, ettől sokkal tágasabbnak és fényesebbnek fog érződni a szoba. 

Szeretne még több lakástippet olvasni? Látogasson el a Biztositok.hu blog Lakberendezés részére, és tegye komfortosabbá otthonát!

Vigyázzon ingatlanára - kössön lakásbiztosítást pár perc alatt!

Frissítés dátuma: 2022.02.01.