Veszélyes hulladék az otthonunkban, mit kezdjünk vele?

A hétköznapok során számos veszélyes hulladékkal találkozhatunk az otthonunkban, melyekre nem is gondolnánk, pedig ezek rendkívüli odafigyelést igényelnek. 

Mitől is veszélyes egy hulladék?

Ez egy igencsak összetett kérdés, még pedig annyira, hogy jogszabály határozza meg mi is számít pontosan veszélyes hulladéknak. Ez alapján minden hulladék veszélyes hulladéknak számít, ami robbanás-, vagy tűzveszélyes, valamint rákkeltő vagy a környezetre veszélyes anyagot tartalmaz. 

Ebbe a kategórába tartoznak - a teljesség igénye nélkül - a következők:

  • Izzók,
  • gumik,
  • régi elektronikai eszközök,
  • hungarocell,
  • gyógyszerek,
  • elemek és akkumulátorok.

Már ebből a rövid felsorolásból is jól látszik, hogy a veszélyes hulladékok mindenki háztartásában megtalálhatók. 

Mit is kezdjünk velük?

Lejárt szavatosságú gyógyszerek

A gyógyszerek rendkívül sokféle, sokszor számunkra ismeretlen kémiai vegyületekből állnak, így a szemétbe dobva vagy a lefolyóba öntve reakcióba léphetnek más anyagokkal, valamint a talajba és az ivóvízbe is bekerülhetnek ezek a különféle vegyületek. 

Arra, hogy ezeket a gyógyszereket szakszerű módon helyezzük el két mód áll előttünk. Az egyik választás, hogy kifejezetten veszélyes hulladék tárolására alkalmas hulladékudvaron helyezzük el ezeket (ez a megoldás szinte minden veszélyes hulladék tárolása esetén opció). 

A másik megoldás, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszereket elvisszük a legközelebbi gyógyszertárba, ahol ezeket szakszerűen tudják tárolni. Ennek azonban érdemes utánajárni az adott gyógyszertárnál, ugyanis a vírus helyzet miatt könnyedén előfordulhat, hogy ezt jelenleg nem tudják teljesíteni. 

Műszaki cikkek

Egyre gyakrabbak találkozni a háztartásokban elektronikai hulladékokkal, gondoljon csak bele hány régi telefon lapul az Ön otthonában is. Ez azonban az egyik legrosszabb megoldás, amit választhatunk. 

Egyrészt, mert ezekben a készülékekben olyan anyagok találhatók, mint például az ólom vagy a kadmium, melyek bizonyos tekintetben mérgező anyagoknak számítanak, másrészt pedig azért, mert olyan anyagokat is tartalmaznak (pl.: arany, koltán), melyek végesek és bányászata rendkívüli körülményekkel jár, így kiemelten fontos ezek újrafelhasználása. 

Hova vihetjük akkor ezeket a műszaki cikkeket?

  • e-hulladék gyűjtők 
  • egyes hulladékudvarok 
  • műszaki cikkeket forgalmazó üzletek 

rossztelevízió

Izzók és égők 

A különféle világítótestek is veszélyes hulladéknak számítanak, ezzel azonban sokan nincsenek tisztában, így ezek végzik legtöbbször a hagyományos hulladék között. A veszélyes hulladékként kezelésük pedig viszonylag egyszerű, hiszen ugyanazokat a megoldásokat tudjuk alkalmazni, mint a fent említett műszaki cikkek esetében. 

Elemek és akkumulátorok 

Az elemek és akkumulátorok rendkívül sokféle anyagot tartalmazhatnak (pl.: cink, mangán, kadmium, nikkel), melyek - ha a külső borítás megsérül - szennyezhetik a talajt és a vizeket. 

Természetesen ezek is elhelyezhetők a megfelelő veszélyes hulladékudvarokban, ennél azonban talán egyszerűbb megoldás a különféle üzletekben elhelyezett elem-gyűjtőkben való elhelyezés. 

Olajok és zsiradékok 

Ezek a típusú veszélyes hulladékok leginkább a környezetünket képesek károsítani, ugyanis 

  • vízbe kerülve gátolják az oxigén bejutását, 
  • nehezítik a teljes légáteresztő képességét, 
  • elégetésekor mérgező anyagok jutnak a levegőbe, valamint 
  • a szennyvíztisztítók dolgát is megnehezítik. 

Mivel az olajok és zsiradékok rendkívül gyakran előfordulnak otthonunkban, így a legjobb megoldás, ha összegyűjtjük - például egy befőttesüvegben - és ezután elvisszük a megfelelő gyűjtőhelyre. Ez általában az erre megfelelő hulladéktelepek, de egyre több benzinkút is átveszi a fáradt olajat és a használt zsiradékokat.

Frissítés dátuma: 2021.04.20.